Wat is een one pager website?

De 10 voordelen!

Wat is een One Pager Website

Een one page website, ook gekend als one pager, is een website die slechts uit 1 pagina bestaat. Deze pagina kan menuknoppen bevatten (ankerlinks) die linken naar een een bepaalde sectie op dezelfde pagina. One page websites kunnen daardoor ook ogen als websites met meerdere pagina’s. One pagers zijn dan ook volwaardige websites.

One page websites zijn meestal opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  • Header
  • Mogelijks ankerlinks (links die verwijzen naar een plaats op dezelfde pagina)
  • Info over het bedrijf
  • Enkele foto’s of een beperkt portfolio
  • Contactformulier


In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. Daarbij geven we ook richtprijzen voor mensen die een one page website willen ontwikkelen.

 

De voordelen van een One Pager Website

1. Het visitekaartje van uw bedrijf

Een bedrijf dat online niet zichtbaar is, is in deze tijd niet of minder relevant. Zelfs kleine ondernemingen en zelfstandigen zouden minstens met een one page website online vindbaar moeten zijn. Een hele uitgebreide website is daarbij niet altijd nodig.

Veel mensen die uw merk zien passeren, willen de mogelijkheid hebben om deze op te zoeken. Een telefoonnummer of e-mailadres zijn snel vergeten en kunnen een barrière vormen. Wanneer je de naam van een onderneming op Google kan intypen, kom je hopelijk sneller bij meer info van dat bedrijf uit.

De one page website kan een bezoeker heel snel een beknopt overzicht geven. Het zorgt er nadien ook voor dat deze mensen u beter kunnen contacteren. Een website is het online visitekaartje van uw bedrijf.

2. One Pagers zijn kort maar overzichtelijk

Een grote website ineen knutselen kan een hele uitdaging zijn. Daarbij kunnen er veel fouten gemaakt worden. Een one page website maakt alles korter en zorgt voor meer overzicht.

Mensen die op een nieuwe website komen maken in hun hoofd een snelle beslissing. In slechts enkele seconden hebben ze al bepaald of ze wegklikken of niet. Vaak klikken ze websites weg die overweldigend of onduidelijk overkomen.

Een duidelijke one pager zorgt ervoor dat mensen sneller de moeite nemen om uw pagina door te nemen. Doordat er minder mensen wegklikken, heeft u meer kansen op nieuwe klanten.

3. Weinig onderhoud

Kleine websites hebben minder onderhoud nodig dan een grote website. Klinkt heel logisch. Toch is het onderhoud van een grotere website in de praktijk niet te onderschatten. Mensen verwachten nieuwe content, er kunnen meer fouten opduiken, vaak is er extra software nodig, …

Met een one page website volgt u slechts één pagina op. Fouten zijn snel hersteld en wijzigingen zijn snel gemaakt. Elke website heeft enige vorm van onderhoud nodig. Toch is de one pager meer een ‘set & forget’ scenario. Natuurlijk wilt u alles netjes up-to-date houden. Toch zal dit in een handomdraai gebeurd zijn!

4. Eenvoudig te optimaliseren voor mobiele toestelen

Een website mooi tonen op alle toestellen en schermformaten kan een heel karwei zijn. Met een one page website moet u slechts één pagina optimaliseren. De aanpassingen die u aan uw website maakt, gaan dan waarschijnlijk ook minder groot zijn.

Wanneer een website van structuur of lay-out verandert, zal dat ook veranderen voor de mobiele weergave. Met een one pager hoeft u slechts die ene pagina te optimaliseren.

5. One Page websites hebben een duidelijk CTA

Elke website zou een duidelijke call to action (CTA) moeten hebben op vrijwel elke pagina. Met CTA willen we mensen aanzetten tot een bepaalde actie.

CTA kan verschillende vormen aannemen:

  • contact opnemen
  • naar een volgende pagina klikken
  • abonneren
  • een product bestellen
  • gegevens invullen (bv. e-maillijst)

Bij een one page website is het doel van de website meestal duidelijker. Bovenaan of onderaan de pagina staat dan meestal een heel duidelijke CTA. In de meeste gevallen proberen deze websites contact te leggen met mogelijke klanten.

6. Het schetst snel een volledig beeld

Op een one page website is het al heel snel duidelijk waarover de website gaat. Deze duidelijkheid is belangrijk als we mensen langer op onze website willen houden. Vervolgens stralen we meer vertrouwen uit en kunnen we potentiële klanten beter bereiken.

Grote websites met veel pagina’s en een onduidelijke structuur zorgen ervoor dat mensen snel wegklikken. Dankzij de one pager schetst u snel een volledig en helder beeld.

7. One Page websites Zijn goedkoper

Het spreekt vanzelf dat de ontwikkeling van een grote website duurder is dan die van een kleine website. De kostprijs stijgt aanzienlijk naarmate er meer pagina’s en content gemaakt moet worden. De kost van uw hosting (voor eenzelfde volume) en domeinnaam blijven wel dezelfde!

Het aantal werkuren en het eenvoudig onderhoud drukken de kosten. Ook op lange termijn spaart u dus weer geld uit. Dit allemaal dankzij de eenvoud van een one page website.

8. Houd je bezoekers vast

Mensen scrollen liever dan dat ze klikken. Bij elke pagina dat uw bezoekers moeten klikken, verliest u steeds een aantal personen. Dit noemen we ook wel een ‘funnel’. Een goede website probeert in zo weinig mogelijk klikken, zoveel mogelijk te bereiken.

De one page website zal minder mensen verliezen omdat ze niet op volgende pagina’s moeten klikken. Alle info en de CTA staan op dezelfde pagina gebundeld. Wanneer dit overzichtelijk gemaakt wordt, zal u de doelen van uw website sneller realiseren.

9. Een duidelijke sales funnel

Een sales funnel is het proces dat de mensen doorlopen van bezoeker tot klant. Van de eerste indruk op uw website tot de uiteindelijke aankoop van een product of dienst. Een grote website zal een bezoeker door een sales funnel sturen via meerdere pagina’s of een e-maillijst.

Een one page website is al een ‘landing page’ of een ‘sales funnel’ op zichzelf. Op eenzelfde pagina overtuigt u mogelijke klanten en ze kunnen u al meteen contacteren. Zoals we al in vorige punten hebben aangehaald, is het beter als mensen minder klikken moeten maken. Per ‘vereiste klik’ verliest u steeds mensen die uw website verlaten.

Een mogelijke funnel op een one pager kan er zo uitzien: aanspreking/header -> over -> dienst -> foto’s/portfolio -> contact

10. Minder bounce rate

We spreken van een ‘bounce’ als mensen op uw website komen en deze meteen weer verlaten. De bounce rate is dus het aantal mensen dat meteen uw website wegklikt. Een hoge bounce rate is een teken dat uw website verder geoptimaliseerd moet worden.

Zowel voor uw conversies als voor uw SEO (rankings in Google) is een lagere bounce rate heel belangrijk. We proberen steeds om de bounce rate zo laag mogelijk te houden. Dat doet u in de eerste plaats door een goede en snelle website te realiseren.

Een one page website kent minder bounce rate omdat bezoekers gewoonlijk langer op diezelfde pagina vertoeven. Door meer duidelijkheid, een goede funnel en het ‘scrolleffect’ zal je mensen langer vastklampen aan je website.

De nadelen van een One Pager Website

Meeste websites bestaand uit meerdere pagina’s. Daardoor zijn het al automatisch geen one pagers meer. Toch biedt een one page website heel wat voordelen voor bedrijven die enkel het online visitekaartje nodig hebben.

Wanneer u voor een one page website kiest, zijn er toch enkele zaken waar u dient mee rekening te houden. Je zou ze als nadelen kunnen bekijken maar dat hangt volledig van jouw situatie af.

1. Het kent minder mogelijkheden voor SEO

We proberen steeds onze website zo hoog mogelijk te laten verschijnen in de zoekresultaten van Google. Wanneer je meerdere pagina’s hebt, kan je per pagina steeds focussen op een bepaald zoekwoord.

Veel websites integreren een blog of meerdere pagina’s om extra content in de kijker te zetten. Deze kunnen ze op langere termijn laten groeien en zo meer mensen van de zoekmachines verwachten.

2. Het kan je website vertragen

Omdat je alle informatie en foto’s op één pagina toont, kan het zijn dat die pagina daardoor trager laadt. Grotere websites verdelen hun content over meerdere pagina’s.

Bij een klik naar een nieuwe pagina, moet enkel die pagina geladen worden en niet de hele website. Voor meeste one page websites zal dit niet snel een probleem geven. Bij grotere bestanden kan je toch overwegen om de content over meerdere pagina’s te verdelen.

Je kan de snelheid van je website gratis testen op de Google page speed test of de Pingdom speed test.

3. Beperkingen en te beknopte info

Op een one page website is het de kunst om je boodschap zo volledig – maar toch beknopt – mogelijk te delen. Is voor jouw bedrijf een beperkte omschrijving voldoende? Dan hoef je je geen zorgen maken.

Heb je toch meerdere diensten en artikels waarvan je het fijne verder wenst uit te leggen? Dan kies je best voor een ‘standaard website’ en las je meerdere pagina’s in.

Tip:

Je kan een one page website nog altijd uitbreiden naar een website met meerdere pagina’s. Andersom is dit niet verstandig. Wil je klein en eenvoudig beginnen? Dan kan een one page website iets voor jou zijn! Let wel op dat je bij een uitbreiding moet rekenen op extra werkuren van je web designer. Dat kan het eindsommetje uiteindelijk duurder maken.

Wat is de prijs van een One Pager Website?

De prijs van een One pager website is niet altijd eenduidig voor te stellen. De richtprijzen hangen van een aantal factoren af:

  • Maak je zelf je eigen website?
  • Schakel je een web developer in om je website te maken?
  • Schrijf en maak je de content zelf of besteed je deze uit?
  • Welke verwachtingen en speciale wensen heb je voor je website?
  • Ga je aan de slag met betaalde advertenties of niet?

A) Zelf aan de slag:

Met WordPress kan je al snel zelf aan de slag. Het is een gebruiksvriendelijk CMS waarvan online heel wat handige tutorials te vinden zijn! Voor een betrouwbare WordPress website kunnen we alvast ZazouTotaal als hosting aanbevelen. Met enkele muisklikken heb jij WordPress geïnstalleerd en heb je een domeinnaam waarmee je al meteen aan de slag kan gaan.

WordPress heeft ook heel wat thema’s die meteen voor een knappe lay-out zorgen. Veel van deze thema’s zijn goed en gratis. Wil je toch aan de slag met een knap betalend thema? Kies dan hier uw eigen professionele template. Volg onze blog om meer uit jouw WordPress website te halen!

Prijs:

  • WordPress installatie: gratis
  • Domeinnaam: €10 – €20 per jaar
  • Hosting: €50 – €120 per jaar

B) Een website laten maken:

Een One Pager website hoeft niet zo duur te zijn. Meestal betaal je eenmalig de aanmaak van de website. Vervolgens betaal je maandelijks/jaarlijks enkele vaste kosten (onderhoud, domeinnaam, hosting). De aanmaak van een one page website bedraagt ongeveer tussen de € 400,- en € 500,-.

Een website laten maken is een slimme investering. We noemen het dan ook een investering omdat die zichzelf al snel terugbetaalt. Een zelfgemaakte gemaakte website zal iets goedkoper uitkomen maar meestal is dit ook meteen zichtbaar voor je bezoekers. Goed opgebouwde websites stralen dan ook meteen extra vertrouwen uit naar je bezoekers.

Conclusie

Een website maken voor je bedrijf is altijd een goed idee. Omdat niet iedereen een grote website nodig heeft, kan een one page website vele voordelen bieden. Laat het technische aspect van een website je niet meteen afschrikken. One pagers zijn heel haalbare projecten.

Wie wil kan zijn one page website ook uitbreiden naar een website met meerdere pagina’s. Heeft u nog vragen of twijfels bij het maken van een (one page) website? Aarzel dan niet om ons te contacteren of om een berichtje te plaatsen in de reacties onder dit artikel.

Voordelig een website laten maken link

Bron: Sander Verstraelen | Buvesa.com

Ik heb interesse!

Contact

Heb je vragen? Of wil je gewoon meer informatie? Laat je gegevens achter in het contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Bellen vinden we ook gezellig: 0492 – 23 60 15

Copyright © 2020 ZazouTotaal Webdesign & Online Marketing